Halitose spreekuur

“Hoe je leven kan veranderen door een bezoek aan de tandarts!”

Het verhaal van een patiënt

“Ik ben een vrouw van 41 jaar en ben altijd onzeker geweest over mijn adem. Ik houd ervan een frisse adem te hebben en wanneer ik een vieze smaak in mijn mond krijg, denk ik dat een ander dat ruikt. Ik heb van alles geprobeerd om te voorkomen dat ik deze vieze smaak heb en ging naast een goede mondverzorging nooit zonder kauwgom de deur uit want stel je voor dat een ander mij vies vindt ruiken. Ik moet zeggen dat dit wel mijn leven beïnvloed heeft, voelde me vaak onzeker en voelde me al helemaal niet op m’n gemak wanneer er iemand dicht bij me kwam staan praten. Mijn probleem heb ik nooit met iemand gedeeld omdat ik me ervoor schaamde. Ik heb het wel eens bij de huisarts ter sprake gebracht maar die gaf aan dat er niet veel aan te doen is.

Toen ik het krantenbericht van Tandartspraktijk Rachel de Jong-Gosselink over halitose in de krant zag staan, werd ik gelijk hoopvol, zal er dan toch iets aan te doen zijn?

Het duurde een aantal weken voordat ik contact op durfde te nemen omdat ik nu openbaar over mijn probleem moest gaan praten. Maar wat ben ik blij dat ik deze stap gezet heb, ik ben zoveel wijzer geworden. Er werden wat testjes gedaan, in mijn mond gekeken en geroken en ik moest een uitgebreide vragenlijst invullen. Ik kreeg het advies om dagelijks Meridol halitosis mondspoeling en tonggel/tongschraper te gebruiken en het probleem is opgelost!!

Ik voel me een stuk zelfverzekerder en durf met mensen te praten zonder me af te vragen of ze misschien iets ruiken. Sommigen zien ook aan me dat ik beter in mijn vel zit en dat uitstraal! Ik raak niet langer in paniek wanneer ik geen kauwgom op zak heb. Ik raad het dan ook iedereen aan een bezoek te brengen aan Tandartspraktijk Rachel de Jong-Gosselink wanneer je jezelf in mijn verhaal herkent.”

Het is mogelijk om telefonisch of via email een afspraak te maken voor het Halitose spreekuur.

Wat is halitose?

Halitose is een ander woord voor slechte mondgeur. Veel mensen schamen zich hier nog voor. Het is een taboe. En dat terwijl ongeveer de helft van de bevolking er last van heeft. Mensen zijn er zich vaak niet bewust van dat ze uit hun mond ruiken. Het is de omgeving die ze erop attendeert. Halitose kan dan ook grote psychosociale gevolgen hebben.

Oorzaken van halitose

Halitose kan verschillende oorzaken hebben. In grote lijnen kunnen we die onderverdelen in vier groepen:

1. Halitose van tijdelijke aard

Een voorbeeld hiervan is ochtend-halitose, Iedereen heeft daar wel eens last van. Als we lang niet eten, heeft dat invloed op de mondgeur. Dit geldt ook voor het eten van bijvoorbeeld knoflook, uien en kruiden, het drinken van alcohol en roken. Daarnaast kan tijdelijke halitose kan ontstaan door een droge mond of ontstekingen van de keel- en neusholten.

2. Halitose vanuit de maag

Een niet goed sluitende maagklep of een maagzweer kunnen de oorzaak zijn van deze vorm van ernstige mondgeur. Het is echter een vorm die bijna nooit voorkomt.

3. Pathologische halitose

Wanneer we lucht uitademen, kunnen we daarbij stofwisselingsproducten uitscheiden. Bij onvoldoende functioneren van de lever of de nieren ruiken deze vies. Mensen met een ernstige vorm van diabetes hebben soms een typische acetonachtige ademgeur.

4. Halitose vanuit de mondholte

De meest voorkomende vorm van slechte adem komt uit de mondholte. Oorzaak hiervan zijn bacteriën die zich vooral bevinden op de tong en in de parodontale pockets. Soms produceren deze bacteriën erg veel onsmakelijk ruikende gassen, zoals zwavelwaterstof (bekend van rotte eieren) en methylmercaptaan. Dan ontstaat de slechte adem.

Behandeling van halitose

Allereerst onderzoeken we om welke vorm van halitose het gaat. Bij halitose vanuit de mondholte maken we een plan dat past bij u. Daarna kunnen we beginnen met de behandeling. Bij andere oorzaken adviseren we een bezoek aan de huisarts.

Onderzoek

Voordat we beginnen met het onderzoek, sturen wij u een tweetal papieren toe. Dat is een halitose-vragenlijst en een gezondheidsvragenlijst. We willen de diagnose zo zorgvuldig mogelijk stellen. Daarom is het opvolgen van de volgende instructies echt van belang:

  1. Tenminste acht uur voor het bezoek niet poetsen, geen tandzijde of andere mondhygiënische middelen of spoelmiddelen gebruiken.
  2. Drie uur voor het consult niet eten of drinken.
  3. Geen kauwgum gebruiken.
  4. Minstens 48 uur voor het bezoek geen knoflook, uien of andere kruidige specerijen gebruiken.
  5. Minstens 12 uur voor het bezoek niet roken of alcohol gebruiken.
  6. Op de dag van het bezoek geen cosmetische producten zoals aftershave, crème of parfum gebruiken.
  7. Minstens drie weken voor het bezoek geen antibiotica innemen

Het kan zijn dat u in verband met uw gezondheid de instructies niet kunt opvolgen.
Wilt u in dat geval contact met ons opnemen?

 

Tijdens het onderzoek willen we een goede indruk krijgen van de mondgeur. We willen de diagnose zo zorgvuldig mogelijk kunnen stellen. Daarom is het opvolgen van de instructies echt van belang. Het is bijvoorbeeld essentieel om geen middelen te gebruiken die de geur beïnvloeden, zoals voeding of cosmetische producten.

Het invullen van de vragenlijst kan ons inzicht geven in factoren die invloed hebben op de mondgeur. Tijdens het consult zullen we de vragenlijst samen met u doornemen. Natuurlijk besteden we ook aandacht aan de gezondheidsvragenlijst.

Tijdens het mondonderzoek kijken we naar de tong, de slijmvliezen en de conditie van het tandvlees. Daarbij kunnen we met een halimeter de kwaliteit van de uitgeademde lucht analyseren. Nadat we de diagnose gesteld hebben, bespreken we samen met u het onderzoek en maken we een behandelplan met een begroting van de kosten.

De behandeling

Met de behandeling richten we ons op het wegnemen van de factoren die de mondgeur bepalen. We doen dit door de ophoping van bacteriën te verwijderen. Dat gebeurt door middel van het reinigen van de elementen, pockets en de tong. Een mondspoelmiddel dat geurproducerende bacteriën aanpakt, kan de behandeling ondersteunen. We sluiten de behandeling af met een herbeoordeling en we evalueren het resultaat. Dan bekijken we of nazorgbehandelingen nodig zijn.